torsdag 31 januari 2013

Disciplin



Att äta eller inte äta. Det är frågan. Och nu menar jag i största allmänhet, inte bara när det gäller mig. För jag vet. Jag har ju bestämt mig. Om två veckor får jag äta, men inte nu. Och då menar jag äta sånt som alla mer eller mindre borde undvika.

Min kloka kollega Sofie sa här en dag att disciplin är skillnaden mellan att göra val som får en att må bra för stunden och val som får en att må bra i längden. Alltför många faller för stundens frestelse. Så även jag. När jag inte har bestämt mig. Det är inte så dumt att bestämma sig. Göra val som är mer långsiktiga. Inte bara njuta för stunden. Visst, livet är kort och man ska njuta av det. Men njuter man verkligen om blodsockret åker berg-och-dalbana, humöret sviktar, man samlar på sig onödig energi som kroppen lagrar som fett? Osv osv. Och nej, alla blir inte tjocka av att äta onyttigheter. Vissa verkar kunna äta hur mycket som helst utan att deras kroppar påverkas. Men det betyder ju inte att socker är nyttigt för dem.

Dessa funderingar snurrade i mitt huvud under eftermiddagens möte då chokladskålen skickades runt. Att göra val som gör en nöjd för stunden eller val som gör en nöjd i längden. Det märktes att det är januari månad för ungefär hälften skippade chokladen. :) Men jag är inte ute efter att döma någon. Alla bestämmer över sitt liv och gör sina val. Jag tycker bara det är intressant att fundera över dessa saker. Och mycket troligt är det att jag skulle ha tagit en chokladbit om jag inte haft ett mål som gör att jag har bestämt mig. Där ser vi igen hur viktigt det är med mål. Och jag sticker inte under stolen med att jag också kommer att äta choklad inom en inte alltför avlägsen framtid. Och jag kommer säkert att falla för stundens frestelse mååånga gånger än. Men det är ändå en större tillfredsställelse att njuta när man väntat på det och gjort ett långsiktigt val. Tycker jag. Men det är ju bara jag. :)

Det gäller att hitta den rätta balansen. Och det är inte alltid så lätt.



onsdag 30 januari 2013

Ny design och vilodag

Kände för att förnya designen på bloggen, var aldrig riktigt nöjd med den tidigare. Nu är det lite mera stilrent.

Idag bestämde sig den här fröken för att ta en vilodag. Och därmed basta. När man är så trött att man mår illa när man kommer hem så kanske det är läge att sakta ner lite grann. Jag känner min kropp så pass bra vid det här laget att jag vet när det är latmasken som pratar och när min kropp faktiskt behöver lite vila. Har inte haft vilodag på nån vecka så har inte det minsta dåligt samvete.

Och vila och vila förresten. Morgonpromenad till jobbet ca 50 min. Cykla hem från jobbet. Snart ut på en längre kvällspromenad. Vila för mig betyder inte nödvändigtvis att jag ligger på soffan hela dagen/kvällen. Bara en liten stund. :)

Så kom ihåg att lyssna på kroppen. Och lär dig skilja på när kroppen faktiskt skickar dig signaler och när det bara är latmasken som snackar skit. Han kan du ignorera. Och när du bestämt dig för att vila- NJUT!


tisdag 29 januari 2013

- 5 cm

Hej hopp.

Idag mätte jag på skoj midjemåttet. Kommer inte ihåg exakt när jag mätt det sist men det var nog nångång i höstas. Och kommer jag ihåg rätt så har det nu minskat med ca 5 cm. Inte illa!

Men detta innebär att min favorit, mitt bruna läderbälte snart är för stort. Snyft!
Fast egentligen är jag ju bara glad. Sambon har lovat göra ett till hål om det behövs. ;)

Idag är jag trött och lite sliten. Började dagen med att dra ett pilatespass- alltid lika skönt!
Men jobbet har sugit mycket energi. Nackdelarna med mitt jobb är att man är illa tvungen att bemöta energitjuvar lika positivt som glädjespridarna. Som tur finns det många underbara klienter som är riktiga glädjespridare. Men vissa dagar tar energitjuvarna över. Då är det bara försöka ladda om och lämna jobbet- på jobbet.

Dagar som dessa, när jobbet är tungt och det är fruktansvärt mörkt och grått ute, då önskar jag att dessa sista veckor ska gå snabbt. Så jag bara f¨år vara och njuta av värmen och solen. Kommer att njuta till 110 och det kommer jag vara värd.

Snart över till mitt andra jobb. Ikväll ska mamma komma på mitt RML-pass. :) Men innan dess ska jag svettas bort lite fett.

Have a nice one!




söndag 27 januari 2013

Ursäkter...eller resultat?

Jag avslutade ett inlägg här för en tid sen med frasen:

Du kan ha ursäkter eller resultat, vilket väljer du?

Det är en fras jag står fast vid. Visst finns det dagar det är segare, tuffare att motivera sig själv till ett hälsosamt liv. Men i slutändan måste du välja. Ursäkter eller resultat, vilket väger tyngst?

Nu kommer jag att vara fullständigt ärlig. Jag är så FRUKTANSVÄRT trött på alla ursäkter! Det finns inga ursäkter! Alla kan träna. Alla kan välja. Alla har den möjligheten.

Ibland önskar jag att fler skulle få uppleva det jag ser i mitt jobb. Tänk när den dagen kommer, du är gammal och trött. Har tappat många av dina funktioner. Kanske inte kan gå längre. Du kanske inte kan sköta din personliga hygien mera. Tänk. Bara tänk på det en stund.

Ta ut allt av livet medan du kan. Dra ditt tunga ar**e  ur soffan och ut och RÖR på dig! Medan du kan. En dag kan du inte längre. Och tänk om du genom rörelse och hälsosamma val kan skjuta på den dagen då du inte längre kan. Tänk om du kan åldras med värdighet. Kan röra dig som du vill även när du är gammal. Kan vara självständig och behålla din fysiska funktionsförmåga. Med ett hälsosamt liv ökar den chansen betydligt.

En kropp för livet. Det är mitt mantra. Min drivkraft. Och jag är så otroligt stolt för att jag gjort det valet. Valt ett hälsosamt liv.


Och hatten av till alla som även på äldre dagar förstått att det går att ändra sig. Att välja hälsan. 

fredag 25 januari 2013

Fredag hela veckan!

Myslunch, bra feelis, fredagskänsla. Love it.

Morgonpromenerat med sambon. Fikat med mina arbetskompisar (trots att jag varit ledig). Lunchat med Fanny och Lotta på gymet. Druckit kaffe med Aina. Tränat med sambon. Behöver jag säga mera. Bra dag helt enkelt. Städat har jag också gjort. Och Sigge hjälpte till i vanlig ordning. Eller hjälpte-stjälpte. Hårfin gräns där. ;)

Efter många om och men bestämde jag mig för att inte ta ätardag nu i helgen. Inte nu när det sjunker igen. Får se hur det ser ut nästa helg. Nu är det bara fullt fokus. Som det ska vara.

Resultaten kommer smygandes. Lite i gången. Också det precis som det ska vara. 

Härlig fredagkväll önskar jag er alla mina bloggläsare. 

torsdag 24 januari 2013

Steg för steg...framåt

3 veckor tills vi reser från denna ö.

Efter min dipp här under helgen har jag nu kommit på rätt väg igen. Vikten har sjunkit igen och idag, efter 3 veckors och 1 dags dietande, har jag totalt gått ner 4, 3 kg. Har dock fortfarande 4 kg kvar. Så det gäller att inte ge upp eller slappa till, för det är mycket jobb kvar. Men har inga planer på att ge upp! Har man bestämt sig så har man.

Igår såg jag nånting i spegeln som jag inte sett förut. Synliga blodådror vid framsida av delta. Jag sprang ut ur omklädningsrummet för att visa sambon, så glad blev jag. Ett tecken på att jag är på rätt väg. Steg för steg.

Har utökat cardion rejält de senaste dagarna i och med att jag promenerat till och från jobbet. Idag har min dag träningsmässigt sett ut som följande:

- 45 min rask promenad till jobbet
- 35 min rask promenad från jobbet till gymet
- 45 min RML
- 45 min på löpbandet (lugn löpning)
...och några set mage på gymet


Blev nästan lite i överkant med cardion idag (räknar i princip RML:en som cardio), men äh det är skönt! :) Kände att jag hade så bra energi, speciellt på löpbandet, så jag bara körde på. Känner att min kropp saknar löpningen, så det ska bli kul att komma igång i vår igen.

Avslutningsvis. Hade rekordmånga på RML:en idag. 24 pers. Rekord för mig alltså. Jättekul!




tisdag 22 januari 2013

Man kan inte vara på topp jämt!

Det ska erkännas. Idag är ingen bra dag. Vågen har gått både ner och upp under veckan som gått, och summa sumarum kommer jag att stå ungefär på samma ställe imorgon som för en vecka sen. Det känns sk*t rent ut sagt. Men jag vet vad jag måste göra. Dags för justering av intag+cardio. Ytterligare utökad cardio samt något minskat intag. Sitter som bäst och försöker peppa mig själv att hitta tillbaka till min det-här-kommer-att-gå-bra-känsla. Jag vet att den finns där inom mig!

Motgångar är en del av resan. Så är det bara. Det är först när man tar sig upp ur dalarna och ändå orkar fortsätta kämpa som man kommer nån vart. Så är det. Kontinuitet, mina vänner. Kontinuitet. Utan den kommer man ingenstans. Dagens sanning!

Så här passligt till denna dipp så har min bil gått sönder. Vilket innebär promenad till- och vissa dagar- även från jobbet. Jag ska försöka promenera hem varenda dag men vissa dagar kan det komma nåt emellan som gör att jag inte hinner det. Men annars finns det inga ursäkter.

En till sak som kom ganska lägligt nu är att mitt goda proteinpulver är slut. Och då är det ju perfekt läge att skippa proteinpulvret i bl.a proteinpannkakan och på så vis få ner energiintaget.

Har också funderat och diskuterat med flertalet erfarna inom "dietandet" och kommit fram till att det sku kunna vara värt att testa en ätardag. Hade från början helt tänkt skippa det eftersom det är så kort tid jag dietar. Men såna här gånger, när det står stilla, eller t.o.m går uppåt kan det löna sig att testa. Fördelarna med en ätardag (alltså att man äter mycket kolhydrater och lite protein), är att förbränningen får en kickstart igen och man får mera energi att fortsätta. En ätardag skulle inte innebära att jag trycker i mig ett halvt kilo godis och pizza, men mycket och bra kolhydrater. Jag ska fundera lite till och se vad som händer nu de kommande dagarna när jag minskar intaget lite och ökar cardion. Men en ätardag på t.ex. lördag skulle inte alls sitta fel. :)

Så här skulle min frukost kunna se ut under en ätardag. Men istället för äggen skulle jag äta bröd. Rågbröd....mm!!


måndag 21 januari 2013

Proteiner proteiner och vitaminer!

Alla ni som läst denna blogg har säkert redan förstått så går jag just nu på en låg-kolhydrat diet bestående av mycket protein och grönsaker. Varför? Jo för att jag vet att det funkar! Inofficiellt här hemma kallar vi den LCHP (low carb, high protein).

Proteinerna behöver jag för att bibehålla så  mycket muskelmassa som möjligt under dieten. Grönsakerna fungerar som utfyllnad för att ge mättnadskänsla samtidigt som de är viktiga fiber-, vitamin- och mineralkällor. Tanken är att kroppen genom denna diet ska använda kroppens fettreserver som energikälla. Och på så vis försvinner så småningom fettet medan musklerna finns kvar. Enkelt beskrivet. Men riktigt så enkelt är det inte. Det är oundvikligt att tappa muskelmassa under en diet. Muskelmassa är trots allt en så pass viktig energikälla att kroppen tar till den när den går på sparlåga, speciellt när man kommer lägre ner i enegriintag och fettprocent.

P.g.a att man under en diet som denna inte äter kolhydrater och inte heller mycket fett så har kroppen som sagt ingen primär och lättillgänglig energikälla. Det betyder att det är tufft att under dom förhållandena träna mycket högintensiv konditionsträning. Risken är att kroppen bränner mer muskelmassa än fett. Därför är lågintensiv cardio den bästa förbränningsmetoden under diet, så som långa och många promenader. Styrketräning fungerar också bra under diet eftersom den stimulerar proteinsyntesen.Vad är det då tänker du? Jo, i din kropp pågår hela tiden proteinsyntes och proteinnedbrytning. När proteinsyntesen är större än nedbrytningen så sker muskelhypertrofi, det vill säga att dina muskler växer. Om nedbrytningen är större än syntesen så sker det omvända. Förutom att styrketräningen ser till att din proteinsyntes är hög och du undviker att bryta ner muskler så motverkar den dessutom en sänkning av ämnesomsättningen, som annars kan ske vid ett energiunderskott. Skulle mitt ENDA mål vara att få ner siffrorna på vågen skulle jag uteslutande satsa på cardio, mycket och länge. Men jag vill trots allt bibehålla så mycket muskelmassa som möjligt och skulptera kroppen. Därför har jag valt att ha med styrketräning i mitt träningsschema. Simningen är egentligen lite för tuff träning för mig just nu, samtidigt som min kropp mår så bra av den. Och jag har valt att sätta in ett extra mellanmål före för att orka bättre, och jag tycker det fungerar bra. Jag tycker jag känner mig starkare för varje simpass nu under dieten, så kanske min kropp ändå har blivit bättre på att använda fett som energikälla. Man får hoppas det!

Min meny ser ut som följade:

  • frukost: proteinpannkaka + ev lite bär (nu har jag tagit bort äggulan och kör endast med vitor)¨
  • lunch: kyckling eller fisk + sallad 
  • mellanmål: proteinpudding eller kvarg med lite proteinpulver + en tesked naturellt jordnötsmör
  • middag: nötkött eller fetare fisk (lax) + grönsaker (oftast broccoli)
  • kvällsmål: kalkon + grynost eller kvarg med lite proteinpulver. 
Tänk! Jag får äta ALLT DETTA och går ändå ner i vikt. Det är så man ska tänka. :)


Såhär ser det ofta ut på min middagstallrik. Som tur älskar jag broccoli. Den är dessutom en mycket bra källa till folat, kaluim, vitamin K och vitamin C. För att nämna några. 



söndag 20 januari 2013

Rygg, formcheck och promenader

Vilket underbart väder vi haft denna helg. Idag kl. 12 hade jag varit vaken i 4 timmar och gått mera än jag gjort nåt annat. Började med en 45 min lång morgonpromenad och fick se dagen vakna till liv. Efter frukosten blev det sen ca 1,5 h på isen. Helt underbart. På vägen hem från föglö fick sambon dessutom syn på en svan som satt fast i isen och en örn som satt och väntade på att naturen skulle göra sitt, och örnen i fråga skulle få en brakmåltid. Grymt men mäktigt. Och sambon fick det på bild. Häftigt!

Bortsett från att det varit en väldigt bra helg vädermässigt så har jag haft en liten svacka de senaste dagarna. På fredag kom sötsuget som ett paket på posten. Och det har varit extremt jobbiga dagar ur den synvinkeln. Speciellt i och med att lilleman i huset ätit godis och haft godispåsen liggande framme, och lämnat den där med godisar han inte tycker om!!! Och dom han inte gillade var förstås såna som jag tycker om. Frust och stön! Ska jag vara på diet ska det helst inte alls finnas nåt sött/gott i huset. Eller har som sagt gått hur bra som helst hittills men nu vet jag inte vad som hände. Försvinn sötsug, I hate you!

Men nu är det ny vecka imorgon och vardag igen. Skönt. Avslutade helgen med ett bra ryggpass. Har denna vecka börjat med en ny 3 veckors omgång så har bytt lite övningar. Idag körde jag dessutom en ordentlig omgång mage, skönt!

Efter passet ville jag ta några formcheck bilder. Men tålamodet tröt hos både fotograf och modell så resultatet blev lite si sådär.



Mäktiga vinterbilder.





Det är inte jättemycket som hänt. Det handlar trots allt om endast ca - 2 kg. Men lite mer struktur vid armarna, och lite fett bort från magen. Men finns som ni ser en hel del kvar. Det där med posa är som sagt något jag fortfarande inte behärskar, harkel.

lördag 19 januari 2013

Balsam för själen...och kroppen

Visst finns det en skön känsla i att kicka igång dagen kl 06.00 och komma ut på en uppfriskade morgonpromenad. Men det finns en helt annan njutning i att sova ut en ledig dag (max till kl. 09.00, inte längre), och sen gå ut och uppleva följande. 


Efter att ha kämpat mig upp för den branta och jobbiga fågelbergsbacken får jag komma upp och se ut över det här. Vår vackra ö. I söder ser jag en färja som går ut. I öster är solen på väg upp. Det är kallt men jag fryser inte. Det är så vackert. Och jag blir alldeles varm inombords. Jag är lycklig. Och alla världsliga problem känns som bortblåsta. Då vet jag men säkerhet att det jag håller på med just nu inte bara är en belöning åt kroppen, utan även balsam för själen.

I övrigt står det lite stilla nu. Men jag oroar mig inte. Jag vet nu att det kommer att vara så. Vissa dagar händer det mycket och vissa dagar står det mer stilla. Cirka 4 kg kvar till vårt vadslagningsmål på 8 kg. Och lite mindre än 4 veckor kvar. Jag vet att jag kommer att fixa det. Jag har lovat mig själv det. Och jag litar på mig själv.

Igår fick jag hem mina bikinin som jag beställt. Beställde två för säkerhetsskull. De passade bra redan nu, men det kommer att sitta ännu bättre om några kilon mindre. :)


Det gäller att vara ordentligt påpälsad i dessa dagar. Det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder!



Idag känner jag mig extra stark. Och tacksam. Jag vill skicka en del av min styrka till min vän som kämpar för ett mycket större mål än mig. Att bli frisk. Jag tänker på dig! 




torsdag 17 januari 2013

Det går bra nu!

Hey, det gör det. Rutinerna sitter i. Siffrorna på vågen klättrar fortsättningsvis neråt. Tre dagar ledigt framför mig. Sötsuget håller sig långt borta. Bra med folk på RML:en + positiv feedback om min utveckling som instruktör. Enda störande momentet i min annars trevliga tillvaro är att jag fick punktering på bilen idag. Men hallå, allting kan ju inte vara perfekt heller! ;)

Ska se om jag hittar nån fotograf ännu idag och få till en omgång formcheck bilder. Sambon är och tränar. Inte för att jag tror det syns nån större skillnad ännu, kanske om en 3-4 kg till. Då ska det nog vara lite skillnad.

Så länge får ni hålla till godo med en jämförelsebild från sommar 2011 och 2012 (tycker egentligen inte om att blotta mig så mycket men det är för att visa vad som egentligen hänt och då är, tyvärr, bikinibilder tydligast). Det går att komma dit man vill bara man är motiverad. Nu är jag ca 1 kg från bilden till höger. Och sen ska det lite till bort...(för att så småningom komma till mitt huvudmål - att bli snabbare på att springa för att få bättre resultat i triathlonloppet)



Visst spelar kroppsstorleken en viss roll, det är lättare att vara lättare helt enkelt. Och alla har vi en vikt då vi trivs som bäst med oss själva. Det betyder ju inte att man är sämre människa fast man väger lite mera, men det gäller att analysera sig själv och ta sig dit man vill om man inte är nöjd som det är. 



onsdag 16 januari 2013

Resultat: 2 veckor

...och minus 3,7 kg. Alltså 1,7 kg under veckan som gått. Så jag är nöjd! :) Det lossade som jag trodde och hoppades på.

Som jag tidigare nämt är det ju vikten och vågen jag fokuserar på nu i första hand under den här korta perioden. Men i långa loppet ser jag ju hellre på fettprocent, muskelmassa, vätskemängd osv...
Hittade bilden nedan på nätet. Tyckte den var ganska beskrivande, även om den inte stämmer till 100 % eftersom alla är individer och ser olika ut. Och kom ihåg, fast man är smal behöver det inte betyda att man är hälsosam och fast man är tjock behöver det inte betyda att man är ohälsosam OBS OBS OBS! Det är fettet runt de inre organen som är det farligaste. Och bukfettet. Och högt kolesterol m.m.


 Själv ligger jag nånstans vid 26 % (iaf vid senaste mätningen i december). Så ganska högt med andra ord. Vill absolut ner i fettprocent för att få mer muskelkonturer, och det är nog det jag delvis fokuserar på nu även om jag använder vågen som mätinstrument och inte kroppsanalysmätningar. Vill i första hand ner till 20% och i framtiden kanske ännu lägre (obs! kanske). Får se nu hur långt jag kommer fram till resan så sätter jag upp nya mål sen.



Avslutningsvis:

Du kan ha ursäkter eller resultat. Vilket väljer du?

tisdag 15 januari 2013

Bra morgonrutiner!

Äntligen har jag kommit in i bra morgonrutiner!

  • 05.55 -väckning
  • tar ca 5 min för mig att komma mig upp ur sängen, 10-15 för att komma iväg
  • 06.15- iväg på morgonpromenad
  • 07.00- hemma, byta kläder
  • 07.10- fixa frukost (ibland har sambon varit snäll och separerat äggen färdigt :) )
  • 07.15- äta frukost
  • 07.35 iväg på jobb- I TID!
Så skönt, så här får det gärna fortsätta de dagar jag jobbar.

Ha en bra dag!

måndag 14 januari 2013

Simning och ändring i planen

Idag var det simning som gällde. Full fart framåt bara! Det gick både bra och dåligt. På de lite längre stäckorna räckte inte energidepåerna riktigt till, men mot halva passet var det som jag fick lite ny energi igen, och på 16 x 25 meters spurterna på slutet gick det riktigt bra.

Jag har blivit tvungen att göra lite små ändringar i mitt träningschema, eftersom jag lovat ställa upp för min kollega och hålla hennes RML de närmaste veckorna. Så nu ser det ut som följande åtminstone de närmaste 3 veckorna:

  • Måndag: simning
  • Tisdag: RML + cardio
  • Onsdag: Gym (axlar + triceps)
  • Torsdag: RML + cardio
  • Fredag: Gym (bröst + biceps)
  • Lördag: Gym (rygg)
  • Söndag: Gym (ben)
Ska också köra mage på gym 2 x vecka i samband med nåt av passen. Märkte att det blir helt annat känsla att träna mage med motstånd (vilken överraskning! Not! Har bara inte kommit mig för tidigare).
Dessutom har jag satt in mera morgon- och kvällcardio. Går kvällspromenader respektive morgonpromenader minst 6 gånger i veckan. På morgnarna försöker jag hinna med en 45 min promenad, och på kvällarna blir det 30-40 min. 

Det går seeeeeegt neråt nu. Nästan så jag skulle vilja göra nånting drastiskt. Men det tänker jag inte göra, inte än i alla fall. Tänker ge det åtminstone en vecka till. Om det fortfarande går så här långsamt då måste jag öka på cardion, alternativt minska på intaget. Eller båda. Men jag har på känn att det kommer att börja hända saker snart. Det är bara att hålla ut och kämpa på. Keep on fighting!

söndag 13 januari 2013

Grymt benpass!

Nu har sambon och jag varit och tränat så det heter duga. Han körde sitt tillsammans med sin träningskompis och jag körde mitt. Men ett bra pass blev det. Jag har bestämt mig för:


  1. Köra superset fram till resan för att få tuffare pass med ökad förbränning som mål.
  2. Sluta "lalla" och köra utav bara h*****e!

Ben stod på schemat och fy tusan va slut jag var efteråt. Hade lust att lägga mig ner och gråta eller gå och spy. Men ingen fara, det gick om. Men det ska kännas när man tar i!

Upplägget såg ut så här:
  • Superset 1: benspark och liggande legcurl
  • Superset 2: liggande benpress med fötterna nära varandra för att få fokus på framsida lår, kombinerat med marklyft
  • Superset 3: Knäböj i smith och utsida höft i kabelmaskin
  • Superset 4: breda marklyft med kettlebell och "backhopparen"
Nedan följer bilder på de två sista övningarna. De som jag försökte beskriva i ett inlägg för en vecka sedan.

Bred marklyft med kettlebell. Viktigt att hålla ryggen rak under hela rörelsen, och knäna och tårna ska peka åt samma håll. Gör man den rätt ska det kännas på insida lår också.   

"Backhopparen". Här är jag REJÄLT trött, därav den dåliga hållningen. Borde egentligen svanka mera. 

Tillbakablick

En lugn söndag som denna har man tid att sitta och fundera lite. Jag sitter och tänker bl.a. på året som gått. 2012 var ett riktigt bra år mig. Ett år då jag lyckades med saker som inte funnits på kartan tidigare. En riktig boost för självförtroendet med andra ord. Men för att förstå vad jag egentligen uppnådde under 2012 behöver jag gå lite längre tillbaka i tiden.

Ända sen jag var liten har jag varit knubbig, klumpig, inte alls duktig i sporter, haft dåligt bollsinne. You name it! Någonstans, bl.a. med hjälp av min syster Pia, så hittade jag ändå en väg in i idrotten. I en form som passade mig, nämligen simning. Började när jag var 11 år och de första åren var det mest på skoj, 1 gång i veckan. Sen blev det 2 gånger i veckan och efter 1-2 år började jag tröttna och bestämde mig att sluta. Men igen en gång fick syster Pia mig övertalad att fortsätta. Jag hade då hunnit bli 14 år och det var träning 4-5 gånger i veckan som gällde. Nu började det hända grejer, och för första gången i mitt liv kom jag ner till "normalvikt" och var i riktigt bra form.

Vid 17 års ålder slutade jag med simningen av flera orsaker, bl.a simhallsrenovering. Men jag fortsatte träna intensivt på gym. Då mest på olika pass. Men så småningom började kompisarna och annat gå före. Jag blev 18 och det var en tid med ganska ohälsosamma vanor. Värst var det i 19-20 års åldern. Då var träningen långt ner på prioriteringslistan. Min kropp hade förändrats mycket under de senaste åren, och jag mådde inte alls bra. Sedan började jag fysioterapiutbildningen hösten 2007. Så småningom hittade jag tillbaka till det jag älskade. Att träna. Vid årskiftet 2008 bestämde jag mig. Jag skulle ner igen. Så med hjälp av löpning och simning och bra kost gick jag ner 15 kg under våren 2008. Jag gick och vägde mig hos hälsosystern 1 gång/månad för att  ha lite piska på mig.

Sen flöt det på. Under våren 2008 blev jag också tillsammans med min nuvarande sambo, Conny. Och han introducerade mig till styrketräningen, vilket jag fastnade för och började anamma under sommaren/hösten. Med hjälp av löpning och styrketräning kunde jag nå resultat jag inte sett tidigare. Det gick bra ganska länge. Men detta var ändå under studietiden och det var inte uteslutande bra mat och träning som gällde. Under 2010-2011 började det hända saker både i spegeln och på vågen, som inte alls var bra. Jag tränade fortfarande mycket, men det var framför allt slarv med kosten som gjorde att jag gick upp igen. Värst var det i november 2011 då en kroppsanalysmätning visade att min kroppsliga ålder var 33!!!! Så då fick det bli ändring igen.

2012 kom och jag hade ett val att göra. Jag hade bestämt mig för att gå ner men inte hur jag skulle göra. Så jag bestämde mig för ett prestationsinriktat mål. Om jag satsade hårt på det visste jag att viktnedgången skulle komma "på köpet". Och så blev det. Jag hade hört om kärringssunds triathlon redan tidigare och tänkte att det sku vara kul att testa på. Så jag tog hjälp av min kollega och pt Fanny Ahlgren och lade upp ett träningsprogram som skulle ta mig i mål. Sambon dietade samtidigt inför sin första classic bodybuildning tävling så det var lättare att hålla en bra kosthållning när vi var två, även om jag åt lite mera kolhydrater. Träningen gick bra under våren, och resultaten kom. - 10 kg gick jag ner under våren. Sen under sommaren gick det lite segare med träningen och jag kom inte riktigt dit jag ville. Men så hade jag turen att under tammer training camp (i samband med sambons tävling) få hjälp av Lennart Matikainen med ett upplägg som skulle förbättra min löphastighet och ta mig i mål på den tid jag ville. Och det funkade. Aldrig har jag sprungit så snabbt. Och under triathlonloppet hände något otroligt, jag kämpade i hällregn och gav allt. Och kom i mål på tredje plats med 8 min tillgodo till det mål jag hade satt upp.

Under hösten bestämde jag mig för att utmana mig ytterligare gällande löpningen när jag ändå hade kommit en god bit på väg. Så då deltog jag i ett lerigt och grymt jobbigt kanonlopp på 19 km med tiden 2.01. För mig personligen var det en riktigt bra tid. Sen började styrketräningen igen kombinerat med simning. Har gått upp några kilo under hösten men den här gången har det varit medvetet. Har satsat på att bygga muskler de senaste månaderna.


Det jag har lärt mig under årens lopp är att jag för det första har en kroppsbyggnad som gör att jag lätt drar på mig kilon, dvs. jag måste träna mycket och ha en bra kosthållning om jag vill hålla min vikt. För det andra vet jag nu att jag lika mycket värd hur jag än ser ut, d.v.s jag har i grund och botten en bra självkänsla, men jag boostar gärna mitt självförtroende genom att utmana mig. För det tredje, att ha coachning och bra personer runt sig är enormt viktigt, men huvudansvaret ligger alltid hos dig själv för att få resultat.

Jag vill sammanfatta mina erfarenheter så här.
Tro på dig själv. Våga satsa. Våga vinna. Du kan så mycket mer än du tror.

Nu är vi inne på 2013 och det är nya mål och högre höjder som gäller, som ni redan vet.

Tack för att du orkat läsa!



Jag och Jannica spurtar sista sträckan på kanonloppet. Vi kom i mål på exakt samma tid.  :)





lördag 12 januari 2013

Kaosdag!

Idag fick jag ingen bra start på dagen. Sov till 10.30!!! På tok för länge. Får inte ske igen. Rutinerna, måltiderna, träningen allt blev bara kaos.Men nu börjar jag komma i fas igen. Det känns annars lite motigt just nu. Eller allting flyter på bra annars, har lätt att följa dieten och träning går som den ska. Men siffrorna på vågen har gått segt neråt de senaste dagarna. Men jag vet ju att jag gör allt rätt, så det är bara att hoppas att det händer mera snart. Och det tror jag. Huvudsaken är att det går neråt, och det gör det.  I spegeln ser jag ju förändring, och byxorna var lösare idag. Borde kanske inte vara så fixerad vid vågen men det blir så när det är en så kort tid och jag det är ett visst mål jag ska nå. Jag måste ha ett mätinstrument så att jag kan följa med exakt hur det går, så jag vet att jag hela tiden håller mig "på banan", det är så svårt att bara följa med spegelbilden. Men om man har ett mera långsiktigt mål att uppnå så tycker jag absolut inte att vågen är det bästa mätinstrumentet. Då tycker jag istället att man ska använda sig av midjemått och kroppsanalysmätningar som säger så mycket mera. Och det är nog det jag också använder mig av i långa loppet, men just nu är det lite mera fixering vid vågen.

Så småningom börjar det bli dags att minska lite på intaget. Det är viktigt att komma ihåg när man vill gå ner i vikt. I takt med att kilona minskar så minskar också kroppens basala ämnesomsättning, dvs kroppen kräver mindre energi för att klara av grundfunktionerna. Som jag nämnt i tidigare inlägg så ligger mitt intag på ca 1500 kcal och min basala ämnesomsättning ligger på ca 1700 kcal. Men när jag har gått ner några kilo minskar energiförbrukningen i vila och då behöver jag minska intaget om jag fortsättningsvis ska gå ner i vikt.

Idag har det varit full rulle (när jag väl kom igång). Morgonpromenad följt av frukost och sen iväg till gymet. Det var mycket folk på RML:en, kul! Efter det körde jag rygg på gymet. Körde lite mera superset idag för att få en effektivare träning. Efter det blev det kaffe hos Jannica och nu är det soffan som gäller fram till kvällspromenaden. Den får bli lite längre ikväll tror jag, för morgonpromenaden blev i kortaste laget.

Nu är också snyggbikinin beställd. Rea på nelly.com rules!


Kände för lite glamour.






fredag 11 januari 2013

Gladiatorerna!

Nu sitter vi klistrade framför tv:n. Muskler i fokus. ;)

Träningen gick bra ikväll. Bröst och biceps fick sig en omgång. Men hade lite konstig känsla under passet. Mitt i allt var det som att kraften tog slut. Första setet i en övning kunde gå bra men under andra och tredje setet sa det bara stop mitt i! Fast jag kände att muskeln inte var helt slut, så gick det inte att utföra en enda reps till. Kan hända att det är det låga kolhydratintaget som ger sig till känna. Nå, jag fick nog pressat ut det mesta ändå.

Imorgon är det öppet hus på gymet. Ska bli kul, hoppas på mycket folk på passet!


Favoritgladiatorn. Helene "Ice" Ahlson.Vilken fysik! Så snygg!. Och trevlig (hon var med på tammer training camp i somras).

Sovmorgon och go' frukost

Idag är det fredag. Det innebär lite sovmorgon för den här fröken. Först vid 9-tiden kom jag mig upp ur sängen. Sen blev det morgonpromenad i ett blåsigt vinterväder. Går och drömmer mig bort under morgonpromenaderna. Eller drömmer är kanske fel ord. Snarare fokuserar. Eller en kombination av båda egentligen. Jag fokuserar på mitt mål. Ser min målbild framför mig (i en snygg bikini). Samtidigt drömmer jag mig bort till den ljuvliga 5 km långa las canteras stranden i Las Palmas. Längtar!

Imorse efter morgonpromenaden var det dags för dagens höjdpunkt. Proteinpannkaka! Kommer definitivt att fortsätta äta denna frukost även efter dieten. Aldrig har jag ätit så bra frukost. Känner att jag blir mätt på ett behagligt sätt utan att blodsockret rusar iväg. Och håller mig mätt så länge jag behöver utan att jag får nån dipp på förmiddagen, vilket jag ofta har fått tidigare då jag ätit annat till frukost.

På tal om blodsocker så kommer jag osökt in på sockerberoende. Jag har aldrig varit så oberoende av socker som jag är nu! Det är så skönt. Och det tog mig endast en vecka att komma till det. Kommer vid tillfälle att skriva ett längre inlägg om sockerberoende. Men jag rekommenderar alla att testa bli kvitt det! Det är inte alls så svårt som jag trodde.


Go' frukost!


Las Canteras stranden, Las Palmas 2010.


Träning är en självklarhet, även på semester.


Snart är vi där igen. <3

torsdag 10 januari 2013

Miss i protokollet!

Jag vet inte riktigt hur jag har räknat, men jag trodde att det var 6 veckor kvar tills vi ska på resa. Men det är ju BARA 5! Exakt 5 imorgon.
Nå...det är bara att köra stenhårt och så kommer jag så långt jag hinner, tror nog jag kan nå mitt mål ändå, åtminstone 8 kg:s målet (så jag iaf inte behöver sola med solskyddsfaktor 50 haha!)

Nu säger min sega ketos hjärna att det jobbat klart för idag. Iväg till gymet för att köra lite vader+mage, intervaller och RML!

onsdag 9 januari 2013

Formcheck!

Ja pust och suck. Jag känner att jag är på väg åt rätt håll. Men bilderna hänger alltid efter. D.v.s det känns i kroppen och syns mycket snabbare i spegeln än det gör på bild. Så är inte nöjd med dagens formcheck bilder. MEN, skam den som ger sig. Jag ska nå mitt mål. Och min målbild! Och jag vill ju ändå sätta upp bilder nu så att man kan se framstegen sen.

Ett bra axel, triceps pass blev det ikväll i alla fall.


Helt okej...men lite krystat.


Bra V-form men alldeles för lite struktur...än så länge.


Har ännu inte lärt mig konsten att posa. Alla kroppsdelar hänger inte med. Speciellt inte ansiktet. ;) Det är SVÅRT!

Resultat : 1 vecka

Nu har jag dietat i exakt en vecka. Resultat: - 2 kg. "Bara" 8 kg kvar då. Jag och sambon har en liten deal. Den av oss som inte går ner åtminstone 8 kg innan resan måste endera pierca bröstvårtan eller använda solskyddsfaktor 50 under hela resan. :) Haha! Spännande spännande...

Formcheck får ni efter gymmet. Tänkte ge er en formcheck bild i veckan som får vi se om det händer nåt.

Nu mat och lite nedvarvning efter jobbet, sen kallar gymet. I'll be back!

tisdag 8 januari 2013

Kul notering

Det är intressant att ibland upptäcka vilken effekt mitt yrke kombinerat med mitt intresse för träning har på människor. Inte allt för sällan händer det att folk som träffar på mig, börjar prata om hur dom tränar just nu eller beklagar sig över hur dom inte har hunnit/kunnat träna på en viss tid. Senast idag hände detta. Personen i fråga var så nykär att han inte hunnit till gymet på flera veckor, haha! Och ibland händer det att folk tar trappan istället för hissen när dom ser mig, fast dom just varit på väg till hissen. Hihi, en liten kul notering bara.


måndag 7 januari 2013

"Kom igen flickor nu kör vi!"

Mör mörare...och så jag. Så känns det.
Idag var det simning som gällde. Och nu är hela min kropp så slut att det är tungt att sitta och skriva. Men va det är skööönt. 3300 meter tankade jag på simkontot idag. Det var första träningen med mastersgänget efter juluppehållet, och jiises det var ingen lek! Gjorde väl av med närmare 1000 kcal under passet, och aldrig har pannbiffar och broccoli smakat så gott som efter det.

I höstas började jag simma igen efter 8 års uppehåll. I samband med triathlon träningen/tävlingen kom jag i kontakt med några som simmar i en mastersgrupp. Inom simningen får man vara med i masters redan vid 25 års ålder, så det passade ju perfekt. Som tur har jag upprätthållit simningen i viss mån sen jag slutade, så det var inte så stort steg att återuppta den. Men visst är det en enorm skillnad att köra sina egna pass och träna med andra efter pass som andra gjort. Men vilket härligt gäng det är! Mot slutet var det nära att vi gav upp och struntade i det sista varvet, men då sa en av tjejerna "nä kom igen, nu kör vi!". Och mot slutet av sista serien när mjölksyran pumpade som värst "Kom igen nu flickor, sista kvar, nu kör vi! Tänk er att det är sista 100 metrarna på ett triahtlon lopp, ingen ger upp nu!" Härligt med sånt pepp.


Nej, det är inte jag på bilden. Tyvärr. Det är duktiga Hanna-Maria Seppälä. Tycker simmare har så otroligt vackra kroppar.


söndag 6 januari 2013

Promenader, stugliv och ben!

Första diethelgen börjar lida mot sitt slut. Det har gått förvånansvärt bra. Helgen brukar annars vara min akilleshäl. Jag är i grund och botten en livsnjutare som gärna unnar mig god mat, lite vin och något sött och onyttigt under helgen. Något som skiljer helgen från vardagen. Men nu gäller det att kunna njuta på andra sätt, att få helgkänsla utan dessa element. Och det tycker jag att jag lyckades med under helgen. Stugliv, familjen (inklusive de fyrbenta), vackert väder, skogspromenader och bra böcker var element som gjorde att det blev en skön och avslappnad helg utan mina "normala" njutningsmoment.

Som ett bra avslut på helgen stod det benträning på schemat idag. Benträning ska vara förknippat med blodsmak i munnen, annars är det inget bra pass! ;)

Idag har jag också räknat ut hur mycket kalorier jag får i mig med den diet jag följer nu. Blev plötsligt orolig att jag får i mig för mycket. Men mina uträkningar visar att jag ligger på 1500 kcal, vilket är ganska perfekt. Jag vet från tidigare att min basala ämnesomsättning ligger runt 1700 kcal. Så med det träningsschema och dietschema jag har nu borde jag lyckas nå mitt mål. Har ändå funderat att jag måste sätta in mera morgon och kvällscardio, tror inte fyra gånger i veckan räcker. Men det är inga problem, när man får in det i rutinerna flyter det på. Bara att ständigt fokusera på målet.
Alltid fullt fokus på målet!


Dessa redskap använder jag får att få ut det sista ur benen. Superset: breda marklyft med kettlebell och "backhopparen" (en knäböjsvariant där man håller stången bakom benen och sträcker benen så långt att stången kommer upp till knävecken) . Bränner riktigt skönt i benen!



Så vackert ute på föglö.


2 av 3 av våra fyrbenta familjemedlemmar. Det blir aldrig tråkigt hemma hos oss. Alltid händer det nåt!

fredag 4 januari 2013

RYGG!

Här kommer kvällen gympass i bilder. Upplägget såg som följande:


  • 5 min uppvärmning i roddmaskinen
  • pulldowns med rep som uppvärmning för ryggen
  • omvänd pulldown med stång (samma grepp som i omvända chins men i kabelmaskin)
  • rodd med handtag
  • latsdrag
  • superset: raka marklyft och enarmsrodd
  • avslutningsvis 10 min intervaller på löpbandet.




Just nu har jag medeltung vecka, vilket innebär att jag kör 8-10 reps/set. Kör alltid 3-4 set, lite beroende på övning och om jag kör något uppvärmningsset eller inte. Mitt upplägg i det stora ser ut som så att jag kör samma övningar i 3 veckor; 1 tung vecka, 1 medeltung vecka och 1 högsrepsvecka. Efter 3 veckor byter jag lite övningar, men försöker alltid ha en grundövning per muskelgrupp och minst 2 mer specifika övningar. Det är experten i huset som hjälp mig med upplägget. 

Ledig fredag

Älskar fredagar. Har haft förmånen att ha lediga fredagar i över ett halvt år nu och det känns verkligen lyxigt även om det inte riktigt är självvalt. Men snart blir det nån slags ändring på det, så det gäller att njuta.

Var seg imorse. Inget att sticka under stolen med, jag är verkligen ingen morgonmänniska! Men kom ändå upp vid 08-tiden och gav mig iväg ut på morgonpromenad med hunden. En slirig 40 minutare blev det. Hunden får mycket motion nu, tidigare imorse var hon ut med sambon på en lika lång promenad. Men det är bra, hon har också blivit lite trind under hösten. :)

Efter morgonpromenaden var dags för min smarriga proteinpannkaka. Älskar att ha mycket tid på morgonen. Få äta och dricka kaffe i lugn och ro. Vardagslyx!
Och vikten går neråt som planerat. 1,3 kg på två dagar. Men dom första kilona går ju alltid snabbt. Än så länge är det bara vätska som försvinner.

Idag ska jag gå och betala vår resa. Är lite sugen på att köpa en snygg bikini, bara som en liten extra morot. Gärna ska den vara lite för liten, men om några veckor ska den passa perfekt! Problemet är bara att det inte finns några snygga bikinin den här tiden på året, speciellt inte här på ön. Blir att beställa isf, men utbudet är ändå ganska skralt.

Ikväll står gymträning på schemat, om inte tillsammans med så iaf samtidigt som sambon.

Ha en härlig fredag!

          Min slavdrivare. Min stöttepelare. Mina coach. Min inspirationskälla. Min kärlek.

Vår Signe. Bilden är från en morgonpromenad i oktober då första snön hade kommit.


torsdag 3 januari 2013

Finbesök, lunch och RML

Idag har det varit en trevlig dag, bättre än de flesta. Har finbesök från Vasa så de blev lunch med gänget på stan. Dietriktig lunch såklart i form av sallad med kyckling. Direkt efter jobbet bar det iväg till gymet. På vägen plockade jag upp Maria som kom på mitt pass. Kul! Efter det middag med familjen som var lite utökad idag, hela 5 personer var vi runt middagsbordet, inte så illa. Köttfärs och broccoli stod på menyn. Gott!

Idag så här andra dagen på dieten kände jag mig lite skakis på eftermiddagen, trots att jag har haft ett bra intag under dagen. Annars känns det riktigt bra, har inte känt något sötsug och blev inte ens hungrig på eftermiddagen då mitt blodsocker brukar sjunka och jag brukar bli desperat efter något att äta. Med andra ord går det bra. Är verkligen TAGGAD!

Menyn idag har sett ut som följande:

Frukost: proteinpannkaka bestånde av ca 5 äggvitor, 1 ägg och lite proteinpulver + lite färska hallon till. (höll mig mätt ända till kl 12 på detta)
Lunch: Sallad med kycklingfiléer
Mellanmål: proteinpudding samt en liten halva avocado innan mitt pass.
Middag: köttfärssås (med lök och tomatkross) samt broccoli och lite rivna morötter.

Kvällsmålet står ännu öppet, borde egentligen åka till butiken för att inhandla något vettigt.

Idag har jag "vilodag" dvs jag har bara mitt RML pass, vilket var ovanligt tungt idag. Märks att jag inte hållit det på nån vecka. Först nästa vecka kommer jag kunna följa min träningsplan mera exakt för då har jag mitt pass på rätt dag enligt det schemat. Det betyder inte att jag tränar mindre denna vecka, bara i lite annan ordning.






onsdag 2 januari 2013

Mitt mål- Min plan

De flesta av oss vet säkert att för att få resultat så behöver vi först ett mål. Ett realistiskt och konkret mål. Målet kan vara en siffra på vågen, en bild i huvudet av hur man vill se ut eller en förebild man vill eftersträva att likna. Eller så kan målet vara prestationsinriktat. Och detta tror jag är det bästa målet, för det blir så konkret. För mig är målet en kombination av dessa. Jag har delmål mål på vägen och så har jag ett huvudmål. För mig är huvudmålet att tävla i triathlon igen. Och med bättre resultat än sist. För att komma dit behöver jag bland annat förbättra min löphastighet. Och för att kunna göra det behöver jag gå ner i vikt. För som det är nu är jag för tung för att komma upp i den hastighet jag vill. Så ett av mina delmål på vägen är då bl.a. att gå ner i vikt. Ett annat delmål handlar mera om det estetiska. Jag vill ha en trimmad och vältränad kropp med synliga muskler. Jag vill vara en förebild för andra och visa att det går att komma dit man vill bara man ger sig f*n på det. Än är jag inte där. Men jag är på väg. Mitt tredje delmål är att komma i bikiniform till vår semesterresa v. 8. Det betyder 7 veckor hårt arbete och sträng diet. För mig är det bra att ha ett konkret mål inom en snar framtid för då får jag lite extra jävlaranamma (ursäkta det fula språket). -10 kg är målet. Och då har jag bra förutsättningar när jag under våren ska börja träna inför mitt triathlonlopp. 

För att nå målet behöver man även en konkret och bra plan. Min plan ser ut så här:

Måndag: simning
Tisdag: vila (drar RML på gymet)
Onsdag: gymträning (axlar, triceps)
Torsdag: simning
Fredag: gymträning (bröst, biceps)
Lördag: gymträning (rygg)
Söndag: gymträning (ben)

Utöver detta har jag morgoncardio 30 min minst 4 ggr i veckan och kvällscardio 30 min också minst 4 ggr i veckan. Dessutom kommer jag att sätta in lite intervaller efter styrkepassen för att kicka igång fettförbränningen ytterligare.

Men träningen är inte allt, trots att den är viktig. Kosten är minst lika viktigt. Min diet består av mycket protein och grönsaker, och minimalt med kolhydrater (och självklart inga sötsaker eller någon alkohol).

Jag vet att det är en ganska tuff period jag har framför mig, men den måste vara tuff för att det ska ge resultat. Och misstolka mig rätt. Jag tycker inte illa om min kropp på något vis. Tvärtom, den är det bästa jag har. Den är mitt viktigaste redskap. Jag vill bara, som sagt, bli den bästa jag kan bli. 

Avslutningsvis: dagens formcheck (svårt att ta icke-suddiga bilder när man har pump ;))



Min Blogg

Nytt år. Nya rutiner. Nej, för mig är det nytt år, samma rutiner fast bättre. Nyårslöften är inte riktigt min grej. När jag bestämmer mig för något så gör jag det, oberoende årstid. Denna blogg kommer att handla om träning, motivation, hälsa och andra små ting som gör livet värt att leva. Det som driver mig framåt är att hitta nya utmaningar och visa mig själv att JAG KAN. Att våga vinna helt enkelt. Och kan jag kan alla. Och det är mitt andra stora intresse, och yrkeockså för den delen, att inspirera och motivera andra. Att få alla därute att förstå hur viktigt det är att vi rör på oss. Att få andra att bli det bästa de kan bli. För man behöver inte vara bäst. Jag kommer aldrig att bli BÄST. Men jag kommer alltid att sträva efter att bli den bästa JAG kan bli.

Välkomna!