måndag 29 april 2013

Talang...eller jävlaranamma??

En tanke slog mig här ikväll...och kombinerat med lite tankar jag hade igår kväll har hjulet börjat snurra. Ibland kan man fastna i negativa tankebanor men tycker jag blivit bättre och bättre på att ta mig ur dessa banor och vända dem till något positivt istället. Ska försöka förklara vad jag menar.

Idag kom en tanke till mig från ingenstans. Egentligen har jag inte talang för nånting! tänkte jag. Det sku vara kul att ha det. Visst kan jag mycket, men det sku vara kul att ha det där lilla extra inom nånting. Måla, sy, laga mat, baka, fota, inreda, dansa, sjunga, ha bra bollsinne...nånting! Jag kan bli lite avundsjuk på människor som har det där ögat för nånting, eller har den där talangen. Jag kan mycket basgrejer, men jag har inget extra.

Nu tror ni säkert att jag är en sån där negativ person som tycker synd om mig själv och som inte ser mina egna förmågor osv. Men vet ni vad, så är icke fallet! Och ni som känner mig vet att det är så. Jag kanske inte alltid hyllar mig själv, men jag klankar inte heller ner på mig själv. För vet ni vad...det finns inget mer värdelöst att lägga energi på.

Så det jag vill komma till är de andra tankarna som snurrade i mitt huvud igår kväll, och som jag nu plockar fram igen. Ibland kan jag nästintill få en snilleblixt. Inte en snilleblixt i stil med att jag ska uppfinna nånting, men jag kan plötsligt inse något som egentligen är självklart men som jag ser på på ett nytt sätt. I det här fallet gällde det mig och mina fysiska förutsättningar.

Jag kanske inte är jättesnabb på att springa, jag är inte inte i supertrimmad, jag är inte jätteduktig inom någon speciell gren. Jag har alltid på något vis haft de fysiska förutsättningarna mot mig. Klumpig, otränad, dålig kondition....allt det har i något skede av mitt liv varit adjektiv som kunnat beskriva mig. Men nu har jag insett... jag är egentligen extremt lyckligt lottad. För det faktum att jag haft oddsen emot mig från början har gjort att jag velat smula sönder varenda fysisk negativ beskrivning som nånsin passat in på mig. Har jag haft dålig kondition har jag tränat upp den, har jag varit otrimmad och utan muskelkonturer har jag kämpat för att bygga muskler och gå ner i fettprocent, har jag känt att jag inte är duktig i någon idrottsgren har jag hittat något som passat mig och kämpat för att bli bra på det. Detta har inte skett på en natt, det har krävts hårt jobb och mycket jävlaranamma. Och det jag vill komma till för att summera detta;

Att hitta sitt eget jävlaranamma gång på gång är tammetusan
en talang i sig!

Så jag får leva med att jag inte har det där ögat för att se vad som ser snyggt och smakfullt ut i ett hem, att inte kunna träffa den där tonen rätt fast musiken finns inom mig, att inte kunna baka de godaste bullarna här på jorden. Och jag vet att jag duger för det. Jag har turen att ha en kropp som verkar gå att styra åt de flesta håll. Jag kan bli rätt så snabb på att springa om jag kämpar tillräckligt hårt, jag vet att jag har bra förutsättningar om jag nångång vill satsa seriöst på bodybuilding eller bodyfitness, jag vet att jag kan bli smidig som ett djur om jag tränar på det. Det finns inga hinder. Och jag är lyckligt lottad som verkar ha en kropp som klarar av de påfrestningar jag utsätter den för. Och min talang ligger i att jag vågar plocka fram de styrkor som finns inom mig. Jag vågar utmana.

Vad är din talang? Ta fram den, och lys!


Att jag har denna talang betyder inte att jag är snabb på att springa/supertrimmad/i triathlon tävlingsform året runt. Men jag vet att jag KAN!



Somalejon eller sjölejon. Det spelar egentligen inte så stor roll, allt är möjligt!

söndag 28 april 2013

Veckan som gått

Avslutar veckan med att titta på några härliga repriser av solsidan. Tänkte summera veckans träning så här söndagen till ära.

Måndag- Soma
Tisdag- Intervaller + RML
Onsdag- Cykling 30 km
Torsdag- Lite styrka (hann med ca hälten innan jag insåg att mitt Soma pass började) + Soma
Fredag- Cykling 52 km
Lördag- Cyling 27 km
Söndag- Cykling 27 km

Är nöjd med veckans träning. Cyklingen börjar kännas bättre och bättre. Även om jag kämpar mot väder och vind och blir lite förbannad mellan varven ;) Ska försöka samla ihop till dom 1000 km som rekommenderas att man ska cykla innan vättern för att loppet ska bli en behaglig upplevelse. Just nu ligger jag väl på lite över 200.

Däremot är jag inte riktigt tillfreds så där i övrigt. Har känt mig ungefär som en gravid elefant hela veckan. Problemet för mig när jag kör längre konditionspass är jag blir så in i norden hungrig, och äter troligen mer än jag behöver. Tror bestämt att maj månad får bli en trimma-formen månad inför sommaren. Kommer nog fortsättningsvis att äta kolhydrater i samband med träningen, men så där i övrigt kommer jag att dra ner på dem.

Det var dagens rapport. Tack och gonatt!

fredag 26 april 2013

Friday I'm in love!



Vilken dag det varit. Utforskat Maxinge (nya köpcentret på Åland) lite mera, lunchat på gymet, cykla till och från Prästö och hälsat på underbara Karoliina. Dit gick det bra, men på vägen hem hade jag motvind plus att jag redan var ganska slut i kroppen, energilagren hade börjat sina. När jag är trött och har motvind, då blir jag förbannad! Övervägde allvarligt att stanna vid första bästa bro, slänga cykeln i sjön och lifta hem. Men jag nöjde mig med svära och ropa lite. Ja, det är sant. Så om ni hör någon ropa längs Ålands vägar- don't worry, det är bara jag.



Satsade på en 60 kilometrare idag, men några kilometer innan prästö håller dom på bygga om vägen. Och det vara inte bara nån hundra meter det handlade om, utan snarare 2 km. Så när jag sku cykla hem sen fick jag faktiskt skjuts av Karoliina och Thomas från dom och framtill slutet av vägarbetet, så jag sku slippa gå den sträckan igen. Så enligt mina egna uträkningar borde det ha blivit 55 km. Men som ni ser håller inte Sportstracker med mig. Nåja, underbart väder var det iallafall. Och jag är nöjd med dagens insats.


onsdag 24 april 2013

Vidgar mina vyer i den åländska bygden

Jag kämpar på med min cykling. Det går si så där. Oftast tycker jag det är skönt att komma iväg, rulla igång benen och känna att jag får upp farten. Idag gick det riktigt bra...halva vägen. När jag vände om och skulle cykla hemåt fick jag veta varför det gått så bra åt andra hållet. Jaha- motvind igen. What else is new! Denna ö måste tammetusan vara en av de blåsigaste ställena i världen. Helt garanterat. Och jag trampar och trampar och ändå får jag inte upp farten. Jag har försökt variera kadensen, alltså trampfrekvens per minut. Och jag känner att det inte är konditionen det är fel på, jag har bra ork. Men hur jag än gör landar jag som ni ser här brevid på en ganska låg medelhastighet. Surt. Visst, det är inte hastigheten som är det viktigaste i vätternrundan men jag tänker inte sitta och nöta på sadeln i mer än 13 timmar- max! Och då har jag räknat in pauser. Det betyder att jag behöver ha en medelhastighet på 25 km/h. Det ska INTE vara omöjligt. Har lyckats tidigare. Men då har jag säkert haft medvind...helt garanterat.

måndag 22 april 2013

I jakt på karaktär

Livet går i perioder. Här uppe i norden var vi en naturlig indelning i och med de fyra årstiderna. Men det finns självklart även andra perioder. Själv styr jag mina perioder rätt så mycket. Och det har med mina mål att göra. Satsar man lite mer seriöst på något måste man periodisera. Och även den "vanliga motionären" kan ha nytta av att dela in året, eller varför inte livet, i perioder. För en sak är säker,  man kan inte göra allt på en och samma gång. Tro mig, jag har försökt. Och det ledde ingenstans. Så det gångna året har jag delat upp i ett gymtränings halvår och ett konditionstränings halvår. Ish. Kanske inte den mest optimala indelningen men för mig har det varit en fungerande lösning eftersom det är så mycket jag vill göra, och samtidigt vet att jag inte kommer att få resultat med något om jag försöker göra allt på en och samma gång. Så prioritera och periodisera. Viktiga ledord för att få resultat. För mig har det dessutom varit en motivationshöjande faktor, att få variera min träning så pass mycket som jag gjort. Och det hjälper mig att hålla lågan brinnande. Oftast...

För sedan kan det ju komma perioder man inte räknat med. Svackor. Och dom kan ju vara korta eller långa. Och hur snabbt man kommer ur en svacka beror ju helt på en själv. Personer med bristande karaktär faller ofta i svackor, och har svårt att komma upp därifrån. Även de mest självdisciplinerade människor hamnar i svackor ibland, men troligen har de lättare att komma upp ur dem.

Jag har en svacka just nu. Det tar emot att erkänna det, men så är det. Och det handlar främst om kosten, men också lite om träningen. Och det är en motivationssvacka. Jag är inte riktigt till 100 % motiverad till träningen, och ännu värre är det med kosten. Jag har ju tillåtit mig själv att fuska i helgerna. Och sen har jag försökt hålla mig ganska strikt i veckorna. Men problemet är att det blivit för mycket fusk under helgerna, och inte tillräckligt strikt i veckorna. Som ni förstår är det en ekvation som inte håller i längden. Och det är dags att jag tar mig själv i kragen och drar mig upp ur svackan. Hitta tillbaka till tänket;

 Väljer du det som gör dig lycklig för stunden, eller det som gör dig lycklig i längden?

För jag vet ju att jag fixar det. Det är inte det. Jag kan hålla mig strikt om jag bara vill. Och jag vet ju att jag mår bättre av det. Det är bara att hitta motivationen. Ta en stund och reflektera över vad det är jag egentligen vill. Vill jag känna mig som en ballong eller vill jag ha en kropp jag trivs i. I den aspekten är valet enkelt. Så enkelt. 

fredag 19 april 2013

37 km i motvind...

Dagens cykeltur var min längsta hittills. Och jag som skulle undvika regn och hård vind fick stå ut med båda idag. Och fast jag borde haft motvind endast ungefär halva sträckan kändes det som det var mest hela tiden. Får väl trösta mig med att det är bra träning att cykla i motvind. Men snabbt gick det inte. Men det var inte det som var målet. Utan att få ihop kilometrar och tid på cykeln. Blev inte 2 timmar som jag hade tänkt mig, men det var för att jag inte visste hur lång rundan var jag skulle cykla. Nå, nöjd är jag hur som!


onsdag 17 april 2013

Tramp för tramp...

Snart har halva den här veckan gått. Och än har jag inte skrivit någon veckoplan för träningen. Det beror på att min träning blir lite spontan nu när jag cyklar ute. Jag försöker ju välja att cykla när det inte hällregnar eller blåser storm. Visst, man kan inte bli för petig när det gäller väder, jag vet ju inte vad det är för väder under vätternrundan heller. Vi bor ju ändå i norden. MEN, jag har gjort ett triathlonlopp i världens hällregn, och fixade jag det så fixar jag vilket väder som helst känns det som. Så, sammanfattningsvis, jag väljer att cykla de dagar vädret är lite mer gemytligt. Och därför blir min plan väldigt flytande.

Idag var jag ut på en kortare cykeltur och på fredag ska jag försöka mitt första (kortare) långlopp på ca 2 timmar. Det flyter på. Steg för steg. Eller tramp för tramp, kommer jag närmare målet.

Himlen stod som öppen denna dag!

söndag 14 april 2013

Dagens cykeltur och veckans plan

Idag blev det en liiite längre cykeltur. Men än har jag inte kommit upp i långloppsdistanser. Då ska jag nog komma upp i 3-4 timmars turer. Och så tänkte jag köra åtminstone en 6 timmars cykling. Så får man ta resten på sisu sen.

Skulle egentligen ha cyklat 2 timmar redan idag, men känner att jag behöver vänja kroppen lite i etapper, för herredjeeses vad jag var slut i ryggen efter denna timme idag. Men det blir bättre, det vet jag.
.
Hastigheten var jag inte heller nöjd med idag, men den kommer den också.

Nu är det dags att följa upp veckans plan.


Måndag: Soma
Tisdag: cykling60 + mitt RMLpass blev styrka, somaövning och RML
Onsdag: Styrka alt. cykling ute
Torsdag: Simning blev somaövning och soma testklass
Fredag: Intervaller alt. styrka blev cykling ute och soma
Lördag + söndag: 1 långpass på cykel, förhoppningvis ute, blir det inte det så cykling60 på lördag.

Alltså, det som blev så som jag planerat är sånt jag streckat över, ändringarna i kursiv stil. Som jag gissade blev det lite ändringar men det viktigaste finns där; cykling, styrka...och ja, soma. :)

fredag 12 april 2013

Det finns i kroppen

Igår hade en testklass i Soma för personalen på Träningsverket. Och nu är det bestämt, på måndag 16.30 kör jag min första klass. Wihaaa! Dom som var med på klassen igår sa att det verkligen märks hur mycket jag tycker om Soman, och så är det ju. Det är tungt att dra soma, men jag trivs som fisken i vattnet där uppe på scenen. Så nu blir det att öva i helgen.

Twisting lion
Egyptiern. Älskar denna.





Måste ju öva lite handstand också. Mot väggen till och börja med. Men så småningom ska jag jag få till det i kombination med lion. I soman finns det ingen prestige i att nån klarar nånting mera än nån annan. Det finns bara inspiration som motiverar en att utvecklas i sin egen träning.

På tal om träning så börjar det bli dags att kicka igång den här fredagen på riktigt med ett cykelpass.

Ha en underbar fredag alla där ute!

onsdag 10 april 2013

Röda raketen

ÄNTLIGEN! Kom jag mig iväg. Övervann min oro och tveksamhet till slut. Första testturen på racern är gjord. Men jag första metrarna tänkte jag bara "hjälp!" hur gör man det här!? Det är ju trots allt 7,5 månad sen jag sist satt på min röda raket.


Blev lite ändringar i planen igår, spinningen var full! Så det var verkligen dags att ge sig ut på "riktigt" idag. Och när jag väl kom igång sen så gick det bra, fick lite härlig fartkänsla i benen på lemlandsvägen. Men det blev bara en känna-på-tur på ca 10 km idag.

Men ont i kroppen fick jag av dessa få kilometrar. Ryggen och rumpan ömmade, stabiliteten i överkroppen kändes inte helt på grej. Så nu gäller det verkligen att börja vänja kroppen vid långvarigt arbete om jag ska klara av 12-13 timmar i sadeln. Men det är kul att cykla, härlig frihetskänsla! Speciellt när man får fart i benen. 

måndag 8 april 2013

Cykla eller inte cykla. Cykla såklart!

Nu är det hög tid att planera den här veckans träning. Jag hade ju tänkt ta fram racern under helgen, men vi fick ju ett bakslag med snö här. Okej, den smälte bort under dagen, men vid det laget hade jag utövat så mycket funktionell träning J på föglö i form av att bära och släpa kvistar, så jag var alldeles för trött för en cykeltur. Och idag kom snön igen. Men det spelar ingen roll, denna vecka ska cykeln fram, så är det bara.

Så ska försöka plita ner en plan. Orsaken till att den känns lite svårformulerad den här veckan är att det dels är lite pusslande här hemma, och dels för att jag faktiskt inte riktigt vet hur jag ska prioritera. Känns som jag bara borde iväg ut på cykeln nu på en gång, men vet inte riktigt när vägarna tillåter det. Eller när jag tillåter mig själv att ge mig ut på vägarna rättare sagt, känner mig lite osäker faktiskt. Har inte cyklat sen triathlon och är nervös om det är grus på vägarna osv. Men som sagt, den här veckan ska jag göra ett försök.

Måndag: Soma
Tisdag: cykling60 + mitt RMLpass
Onsdag: Styrka alt. cykling ute
Torsdag: Simning
Fredag: Intervaller alt. styrka
Lördag + söndag: 1 långpass på cykel, förhoppningvis ute, blir det inte det så cykling60 på lördag.

Denna plan är lite öppen, kommer kanske bli lite ändringar, men 3 cykelpass är viktigast att få till. Och så kommer det nog att bli en del soma däremellan, vill ju öva nu så det sitter.

Today´s record is tomorrows motivation!


lördag 6 april 2013

En kropp, en helhet, en känsla



Oj, nu är mina två utbildningsdagar över och jag har härmed ett diplom på att jag klarat grundkursen i Soma Move. Soma är förresten grekiska och betyder kropp. Och oj vad jag jobbat med kroppen dessa dagar. Är mör och slut, men lycklig. Det fantastiska har varit att få förståelse för principen bakom Soman. Det känns nästan pinsamt att jag som utbildad fysioterapeut inte haft denna förståelse för kroppen tidigare.

En av våra karismatiske somautbildare Linus Johansson började med att slänga ut frågan vem av oss som läst klassisk anatomi? Ja, de flesta av oss sträckte upp handen. Och visst ger den klassiska anatomin en förståelse för hur vi är uppbyggda, men den säger egentligen ingenting om människan i rörelse, eftersom den klassiska anatomin baserar sig på obduktion av döda människor.

”Det finns egentligen ingenting som heter armar, ben, rygg eller mage, det är bara namn som vi människor hittat på för att vår hjärna är så välutvecklad och vi har blivit tillräckligt smarta för att kunna kommunicera och namnge saker”, fortsatte Linus. Kroppen är en helhet, och fungerar som en sådan. Allt hänger ihop. Och visst har jag vetat detta, men det har ändå under dessa dagar gått upp ett ljus för mig. Och jag har fått en helt ny förståelse för kroppen i rörelse och betydelsen av funktionell träning. Jag skulle kunna fortsätta hela blogginlägget med att skriva om allt jag lärt mig under dessa dagar, men jag ska bespara er detta. Mest för allting ännu är färsk information och jag har inte hunnit omvandla denna information till kunskap. Det kommer att hända när informationen får smälta in och jag får ordning på virrvarret i mitt huvud. Men så mycket kan jag säga, det är ett virrvarr som skapar en glad och sprudlande känsla i kroppen. Är så förväntansfull inför att få förvandla denna information till kunskap jag kan använda mig av i praktiken.

Nå, nog om funktionell träning en stund. Men jag ska fortsätta med kroppen, närmare bestämt min egen kropp. Jag vet ju att jag gått upp i vikt sedan jag slutade dieta, både vågen och spegelbilden har sagt det. Men ändå har jag känt mig, ja vad ska jag säga...stark, och i ganska bra form. Och kläderna har inte blivit mycket tajtare, jag kan t.ex. fortfarande ha bältet i sista hålet. J Så jag blev lite nyfiken på vad som egentligen hänt. Som jag tidigare konstaterat säger inte vågen mycket, egentligen. Så idag gjorde jag en kroppkompositionsmätning. Och den visade – ”trumvirvel” att jag är ännu bättre form nu än innan resan!!! Eller det beror ju på hur man ser det. Men jag har gått ner i fettprocent, och gått upp i muskelmassa. Flera kilo. Nu ska man ju ta dessa mätningar med en nypa salt men så här såg resultatet ut (jag vill inte skriva ut min vikt, den känns fortfarande för personlig):

6.4.2013 (gjord mitt på dagen, endast frukost innan, ingen träning)
Fett: 21 %
Muskelmasa: 58,7 kg
Vätska: 59,8 %
Basal ämnesomsättning: 1836 kcal
Fysiologisk ålder: 14 (!)
Viseralt fett: 1

Innan resan såg motsvarande mätning ut så här:
13.2.2013 (denna mätning var gjord på morgonen innan frukost)
Fett: 22,8 %
Muskelmassa: 55,5 kg
Vätska: 57,8 %

Här tog vi inte i beaktande de övriga mätresultaten. Vikten skiljer sig 2,6 kg mellan dessa två mätningar (alltså väger jag idag + 2,6 kg). Då denna mätning gjordes hade jag ännu inte nått mitt mål. Vätskan är ganska hög här ännu. Tack vare tömningen jag gjorde det sista dygnet kunde jag nå mitt mål. Orsaken till att jag var i bättre form rent visuellt innan resan än jag är nu beror på att jag nu har rätt så mycket vätska i kroppen nu, nästan 60 %. Men skulle jag köra en tömning nu skulle jag troligen vara i lika bra form som på resan.

Om vi tittar lite längre bak i tiden så har jag nedan en mätning från i höstas, då såg det ut så här:
30.11.2012 (gjord kl 14.00)
Fett: 26.6 %
Muskelmassa: 56, 6 kg
Vätska: 55 %
Basal ämnesomsättning: 1790 kcal
Fysiologisk ålder: 25 år
Viseralt fett: 3

Så visst har det blivit resultat. Är jättekul att se, även om man som sagt ska se dessa mätningar som riktlinjer för hur det går, inte hundraprocentig sanning. Tiden på dygnet, vad man ätit, om och hur man tränat osv är faktorer som påverkar mätningen. Men mest glad är jag ändå över jag idag fysiologiskt sett är 14 år gammal, haha. Detta beror ju på att min fettprocent samt mitt viserala fett (det som ligger runt de inre organen, dvs. Det farliga fettet) har gått ner. Är lite skeptisk till att jag gått upp 3 kg i muskelmassa på knappt två månader, men visst, man har ju lättare att lägga på sig muskler efter en diet, men det låter ändå mycket. 

Hur som, i det stora hela var mätningen idag ändå ett riktigt glädjepiller. Nånting har jag gjort rätt. Och jag har en frisk, stark och funktionell kropp som jag trivs i. Och det är jag otroligt tacksam över. Och härifrån kan det bara bli bättre. Den känslan tar jag in och suger på en stund. 

tisdag 2 april 2013

Nya utmaningar!!

Jag vet, som om jag inte skulle ha utmaningar så det räcker redan. :) Men man måste ta chanserna när dom dyker upp. Denna vecka ska jag gå en utbildning för att bli Soma instruktör! Jeij! Så torsdag- fredag är det Stockholm som gäller. Det är därför jag gått på soman rätt så mycket den senaste tiden. Ser verkligen framemot denna utmaning, även om jag har mycket kvar att lära mig. Och för er som undrar vad Soma är, här kommer ett smakprov (SATS får lite gratisreklam, det får jag väl bjuda på).


I övrigt flyter allt på. Påsken är förbi och den var alldeles underbar. Första delen av påsken bestod av rätt så mycket träning, och andra delen av föglö-häng, väldigt sköna och avslappnade dagar. Det blev två dagar aktiv vila och det kändes faktiskt välbehövligt. Träningsplanen höll hela veckan ut, så det blev en riktigt bra vecka.

Denna vecka blir träningen lite annorlunda p.g.a utbildningen. Igår var det vila, idag blev det cykling 60 + mitt RML pass. Bra med folk på passet, riktigt kul ikväll med bra energi. Imorgon blir det gym tror jag, vill passa på att umgås lite med kärleken. Och sen soma i dagarna två. I helgen tror jag faktiskt jag ska göra ett försök med racern. Se upp, nu börjar det på riktigt! Ca 11 veckor kvar till mitt första lopp.

Det flyter på bra nu. Har koll på bollarna i luften.
Andas, och njuter.