söndag 29 december 2013

Back to basics. Vardag och rutin på intågande.

Vardagen är snart här, och det är egentligen ganska skönt. Men julen och ledigheten i samband med den har varit välbehövlig. Sovit långa nätter, tagit det lugnt och knappt tränat. Det sistnämnda har inte varit frivilligt. En lättare men ack så irriterande variant av förkylning har hållit mig i sitt bittra grepp i snart två veckor nu. Inte har jag varit sängliggande men min temp vägrar sjunka. Har febern varit borta en dag eller två och jag vågat träna så har tempen stigit igen nästa dag. Jag har bara varit illa tvungen att acceptera läget. Nu anser jag ändå att min kropp har fått vila ordentligt, den kan helt enkelt inte kräva mer vila! Har vilat från träningen i ett sträck i dagarna 3 nu och samlat energi. Imorgon håller jag SOMA och efter det kör jag igång. Och så får kroppen helt enkelt acceptera det. Nyt riittää! (nu räcker det)

Ser ju onekligen härligt ut. Med snö.
Håller som bäst på planerar, funderar och skisserar min plan för våren 2014. Fokus, målmedvetenhet och resultat är ledorden för att komma dit jag vill. Min plan kommer att bestå av två olika delar. Första delen är ca 2 månader lång och leder till Vasaloppet (öppet spår). Sen kommer del två som sträcker sig fram till sommaren, alltså ca 3 månader. I del 1 kommer det främst att handla om att konditionsmässigt komma i sådan form att jag klarar av att ta mig fram 90 km på skidor, utan att ramla ihop på vägen. Mitt mål är endast att ta mig igenom, och förhoppningsvis utan att det är en riktig mardröm. Så nu kommer det att vara mycket konditionsträning i olika former; löpning, crosstraining, stakning och (om jag får tag i ett par) rullskidning. Sen kommer jag komplettera detta med funktionell styrketräning i gymmet, troligtvis en gång i veckan. Då ligger fokus på axlar, armar, bröst, rygg och mage. Och om det finns en gud eller någon som styr så ser han till att det kommer lite snö snart!!!

Del två kommer jag berätta mera om senare, men jag kan avslöja så pass mycket att det kommer att bli min tuffaste utmaning hittills....

Gott nytt år på er kära bloggläsare! Och kom ihåg. Nyårslöften är inget att satsa på, satsa på att att skissera upp en plan med delmål och huvudmål istället, som håller hela året ut. Och varför inte längre än så! Lycka till och ha det gött!


lördag 21 december 2013

Min lekpark

Kommer ni ihåg den där känslan av att vara liten och ha massa spring i benen? Och hur kul det var när man kom till en rolig lekpark och full med energi kastade sig över gungorna, klätterställningen och allt annat skoj?

Den känslan har jag kvar i mig fortfarande. Gymet är min lekpark. Där får jag utlopp för min energi och får kasta mig in i olika övningar, testa mina färdigheter och utvecklas i det jag gör. Precis det man gör i en lekpark. Nuförtiden är det väl i lite mer kontrollerade former än när man var 5 år men iallafall...mer lek åt folket säger jag!

Vissa går omkring på gymet men sitt stoneface, 100 % fokuserad på träningen. Och det är bra, fokus går ofta hand i hand med kompisarna målmedvetenhet och hängivenhet. Och dessa tre leder oftast till resultat. Ofta är jag också väldigt fokuserad på mitt när jag tränar. Men ibland vill jag bara släppa loss, och leka. Testa nya övningar, se vad kroppen klarar av. Övningen kanske inte ingår i mitt program just nu, men jag vill ju bara leka lite. Stå på händer t.ex.. Jag ser det som lek eftersom det är så roligt att testa sånt, men samtidigt är det ju jättetufft och en väldigt utmanande övning. Iaf för mig.

Så mitt råd idag. Håll din plan, träna hårt, få resultat. Men nångång, våga testa nya saker, utmana dig själv och LEK med din fysik. Speciellt om motivation tryter och och du inte alls känner för att dra dig till gymmet, tänk på barnet i dig som älskade lekparken. Ta fram det barnet och iväg. Och så leker du av hjärtats lust och plötsligt har du gjort det tuffaste träningspasset på länge!

Idag vågade jag mig till gymmet och träna lite rygg. Efteråt lekte jag lite med TRX:en. I filmklippet ser ni en tuff och rolig övning. (Och ja, ni får skratta åt mitt fumlande)


torsdag 19 december 2013

Julstök och feber

Ja, det är så det är nu. Har varit krasslig hela veckan. Efter soman i måndags kände jag mig överkörd, helt enkelt. Och idag var jag hemma från jobbet med feber. Ja, inte är det kul, men det är att ta det som det är. Vila imorgon och sen hoppas jag vara igång igen. Så det gick åt skogen med träningen den här veckan, men hoppas förstås vara i skick så att jag kan träna i helgen.

Nå, ikväll fick jag ändå ett litet energiryck och det blev lite bakning och julstök på agendan. Hemlagad müsli och knäckebröd ala Ernst. Müslin gjorde jag av vad jag hittade i skåpen; havregryn, linfrön, nötter... Man tager vad man haver helt enkelt. Kollade in lite olika recept på nätet för att få guidning eftersom jag inte gjort müsli tidigare. Jättenyttig är den inte eftersom jag har sirap i den, men det känns ju bättre att äta den när man gjort den själv och vet vad som finns i den.

Receptet på knäckebrödet hittar ni här: http://www.recept.nu/ernst-kirchsteiger/smaratter-och-tillbehor/mjol/julknacke-a-la-ernst/

Mycket enkelt och supergott!! Imorgon fortsätter julstöket!

Och nu mina vänner, nu har jag ledigt i nästan två veckor. Som jag längtat efter detta. Hallelujamoment!



söndag 1 december 2013

Sunday = Legday

Det är något speciellt med söndagar och gym. Då har jag oftast bra med tid, och det känns skönt efter alla korta och effektiva pass i veckan. Idag var det så igen, och vad passar då bättre än att drämma av ett riktigt ordentligt benpass. Så när många andra ligger hemma och mår lite halv dåligt och tar sig genom dagen med hjälp av en stor och flottig pizza och en 1,5 l cola (been there, done that), så spenderar jag tid med vikterna och stängerna. 

Har fuskat lite med benträningen de senaste veckorna så jag kände att jag hade lite att ta igen idag. Dessa övningar fick blodet att rusa i mina benmuskler idag:
  • Benspark
  • Liggande benpress med fokus på framsida lår
  • Knäböj
  • Legcurls
  • Marklyft
  • "Bentryck" i smithen (den jag filmade för en tid sedan)
Som avslutning körde jag igen en 50-reps:are i bensparken.
När jag kom till omklädningsrummet vek sig bokstavligen benen under mig och jag var nära att falla ihop.

DET, mina vänner, det är benträning på en söndag!

Här är en snutt från marklyften idag. Att filma sig själv när man tränar är jättebra för att få koll på tekniken. Här märkte jag t.ex. att jag borde svanka mer och komma djupare ner med rumpan. Så OBS! Inte perfekt teknik i denna video!